Бърза помощ

Пресцентър

2017-01-12

Оперираха детето от Бургас след разширен консилиум на топ лекаритете на "Пирогов"

В "Пирогов" беше свикан разширен консилиум, заради 5-годишното дете от Бургас, което вчера беше преведено в университетската болница по спешност със самолет. В разширения консилиум взеха участие топ лекари (детски хирурзи, гнойно-септични хирурзи, детски реаниматори, съдови хирурзи, имунолози, микробиолози и др.) от спешната болница, които подробно обсъдиха състоянието на малкият пациент. Те решиха, че предвид тежкото състояние, в което се намира кракът на детето е най-добре да бъдат извършени серия от хирургични намеси, за да се овладее тежката инфекция.
Екипът на детския хирург д-р Стоилов вече извърши първата хирургична ревизия за засегнатия крак. По време на нея лекарите извършиха инцизия на подбедрицата и бедрото, за да овладеят инфекцията на кожата, подкожието, фасцията и мускулите.
Предвид ниския имунитет и сериозният възпалителен процес и в следващите дни предстоят оперативни намеси. 
2017-01-12

Детето с варицелата е стабилно, кракът му продължава да е в тежко състояние

5-годишното момченце, което беше преведено от Бургас в "Пирогов" вчера, е в стабилно общо състояние.Неговите основни жизнени функции са стабилни, а през нощта детето е било спокойно. Засегнатият от варицелата крайник е в тежко състояние. Днес екип от водещи специалисти ще го прегледа и изследва отново и ще прецени как да продължи лечението на детето. То остава под активно 24 часово наблюдение в Клиниката по детска реанимация на университетската спешна болница "Пирогов".

2017-01-11

5 г. момченце вече е в "Пирогов", в реанимацията го лекуват със силни антибиотици

5-годишното момченце от Бургас, за което министър-председателят Бойко Борисов изпрати самолет, за да бъде преведено в "Пирогов", вече е в спешната университетска болницата. 
Детето има варицела, в резултат на която имунитетът му се срива и получава оток на целия ляв едолен крайник. Заради това се стига до сепсис.
Момченцето ще бъде лекувано в Клиниката по детска реанимация на "Пирогов", където започва мощно антибиотично лечение. Детето ще бъде поставено под активно 24-часово лекарско наблюдение и ако се наложи, може да се стигне до оперативно лечение.
2017-01-06

Снегът и студът пратиха 40 в травматологията само за 12 часа

40 пострадали, заради лошите метеорологични условия, потърсиха помощ в спешния травматологичен кабинет само за последните 12 часа. Снощи от 8 вечерта до 8 часа тази сутрин дежурният екип на Първа травматологична клиника е преглеждал основно хора в активна възраст (между 18 и 50-60 години). Най-често пострадалите са идвали заради фрактури и контузии в областта на китката, рамото и глезена.
Лекарите напомнят, че е добре хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага обувките задължително да са стабилни и хората, особено по-възрастните, да ползват помощни средства за по-стабилно придвижване.
 Ако хората пострадат е добре веднага да потърсят специализирана медицинска помощ, а не да прибягват до самолечение.
2017-01-01

Близо 234 000 преминаха през "Пирогов" през 2016г, болницата запазва устойчиви темпове

Близо 234 хил. пациенти са преминали през УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” през 2016 година, съобщи зам-изпълнителният директор по лечебната дейност и шеф на Спешното доц. д-р Стоян Сопотенски. Доцентът посочи, че през изтеклата 2016 г. болницата работи с едни устойчиви темпове, които не се променят в проследените години – 2014 – 2016 г.  През болницата са преминали близо 234 хил. пациенти, а приетите са 43 700. Това  са 18,7% хоспитализирани, които зам.-директорът окачестви като устойчиви цифри. Приетите от София представляват 67%, 33% са от провинцията, допълни доц. Сопотенски. 43 447 са пациентите, за чието лечение е платила НЗОК, а онези, за които не е платено и лечението им остава за сметка на спешната болница са 307 неосигурени, или 0,7%. През 2015 г. неосигурените пациенти са били са били с 15 повече. Според доц. Сопотенски основната дейност на нашата болница – спешността, се доказва от цифрите от хоспитализираните пациенти – 81,51% са спешните пациенти срещу 18,49% планови пациенти. Тоест функцията на болницата е защитена с посочените цифри. Процентът мъже – жени е почти еднакъв -  мъжете са 54,7 %, ажените 45,3%. 
Празничната нощ е преминала спокойно и без тежки инциденти, като през спешното отделение са преминали 98 пострадали. 
Има 1 случай на пострадал след употреба на фойерверка. 13-годишно момче ч е изпуснало върху крака си. Раната е обработена и зашите от дежурния екип на Детската травматология, апострадалият е освободен, тъй като не се налага болнично лечение. 
16-годишен младеж остава за лечение в „Пироогв” след като при семеен скандал чупи с удар чиния, в резултат на коеот порязва тежко едната си ръка. Докаран е в спешната болница от Годеч. 
7 пациенти с алкохолна интоксикация са настанени в Токсикологията. От тях 4 са възрастните, които имат между 1,7 и 2,5 промила алкохол, а младежите под 18 години са 3. 
В Детската токсикология са настанени и няколко младежи с алергични реакции към храни и ядки. Те са стабилизирани.
За разлика от празничните дни около Бъдни вечер и Коледа, сега пациентите с инфарктни са 2 – 79- годишна жена и 39-годишен мъж. 
19-годишният младеж, който беше намушкан в Мол на 23 декември вече е изведен от реанимация. В някой от следващите дни той ще бъде изписан от болницата.