Бърза помощ

Архив на съобщенията от Пресцентъра

2017-05-09

Стартира поредният етап на обучението за координатори в областта на донорството

От днес  до 11 май т.г., в хотел „Силвър”, бул . „Симеоновско шосе”,  водещи испански специалисти в областта на донорските ситуации обучават българските и латвийските си колеги в рамките на проекта „Seeding live” . Испанският  екип пристигна у нас за обучителната част от проекта -„Face to face”.  По време на нея, 3 поредни дни трима водещи специалисти в областта на  донорството провеждат симулационни обучения,  разглеждат клинични случаи и и изнасят  семинарни занятия пред медици от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА и най-големите болници в България и Латвия. Това са Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага. След този етап и положени изпити, нашите специалисти получават сертификат за следдипломно обучение в областта на донорството и трансплантациите, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство.
Проектът “Seeding live” е насочен към здравните специалисти, лекари реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. Чрез този проект испанският световно признат и водещ опит областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи бива пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта се установят добри практики, съответстващи европейските директиви. 
Проектът се осъществява по Европейската програма „Еразъм+”, а негов координатор е УМБАЛСМ  „Н. И. Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, Университет на Барселона, Испания, Институт за донорство и трансплантация, Испания , Университетска клинична болница Паулс Страдинс, Латвия. 
 
 
Колеги,
 
Днес,  от 14 до 18 часа, и утре, 10 май, между 9 и 14 часа симулационните модули се провеждат в х-л „Силвър”, бул. „Симеоновско шосе”.
 
За  интервюта с лекторите и обучителите  се обърнете към г-жа Радостина Гетова - 0884261877. 
 
2017-05-05

Испански специалисти в областта на донорството обучават български медици

От 9 до 11 май т.г., в  хотел „Силвър“, бул Симеоновско шосе No. 6, 1700 София, водещи испански специалисти в областта на донорските ситуации обучават българските и латвийските си колеги в рамките на проекта „Seeding life” . 
Испанският  екип пристига у нас за обучителната част от проекта -„Face to face”.  По време на нея 3 поредни дни трима водещи специалисти в областта на донорството ще провеждат ролеви обучения, симулации, ще разглеждат клинични случаи и и ще изнесат семинарни занятия на медици от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА и най-големи болници в България и Латвия. Това са Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага. След този етап и положени изпити, нашите специалисти ще получат сертификат за следдипломно обучение в областта на донорството и трансплантациите, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство. 
Проектът “Seeding life” е насочен към здравните специалисти: лекари-реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. Чрез този проект испанският световно признат и водещ опит в областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта ще се установят добри практики, съответстващи на европейските директиви. Това ще стане като в рамките на обучението лекарите от България и Латвия ще се научат да преподават на лекари как най-адекватно да реагират при възникване на донорска ситуация. След това те ще приложат наученото и ще проведат обучителни семинари на свои колеги от България и Латвия. Предвидено е специалистите, които ще бъдат обучени у нас и в Латвия да са общо 375. 
Проектът се осъществява по Европейската програма „Еразъм+”, а негов координатор е УМБАЛСМ  „Н. И. Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, Университет на Барселона, Испания, Институт за донорство и трансплантация, Испания , Университетска клинична болница Паулс Страдинс, Латвия. 
Кои са обучителите?
Д-р Хавиер Агирресабалага е хирург. От 1997 година е член на екипите за трансплантация на панкреас. Участвал е в над 100 трансплантационни ситуации в Университетската болница „Ла Коруня”. Д-р Агирресабалага е образователен координатор в същата болница. 
Д-р Анхел Руис завършва Университета в Барселона през 1999 г. Той работи в отдела за дарение и координация за трансплантации в болница Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). От  1999 г. до сега той е  координатор на отдела. Между  2004 г. - 2008 г. е координатор от страна на Европейския съвет по хирургия, в качеството на специалист към Американската асоциация на тъканните банки от 2004 г. е координатор на програмата DCD в Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). 
 
Д-р Висенте Торрегроса работи в звеното по нефрология и бъбречна трансплантация на  Hospital Clínic de Barcelona  (HCB ) от 1991 г. В периода 2002-2006 г. д-р Торрегроса е основател и президент на испанската Фондация за болестта на Фабри. Носител е на множетво престижни награди в областта на трансплантациите. 
 
Колеги,
 
Обучението стартира на 9 май 2017 година в 9 часа и продължава до 17.30 часа на 11 май. На 9 май е от 14 до 18 часа, а на 10 май симулационните  модули ще се проведат между 9 и 14 часа.
 
За предварителни интервюта с лекторите и обучителите се обърнете предварително към г-жа Радостина Гетова - 0884261877. 
 
 
2017-04-24

Седмица на имунологията в "Пирогов" стартира при силен интерес

От днес до 28 април 2017 г, екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. 
Денят на имунологията се определя като една от малкото международни дати на здравна тематика, който не е посветен на „борбата срещу“ конкретно заболяване, а на утвърждаване на съвременната имунология като наука и на дейностите по запазване, стимулиране и контрол на защитните сили на организма. 
Тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.
Както е известно, имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми (вирусни, бактериални, гъбични) в организма на човека. Тя е отговорна и за изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Тези промени в имунната система са причина за първични (вродени) или вторични (придобити) имунодефицити, а също и за свръхчувствителност от бърз или от забавен тип, изразена най-често с алергични прояви. 
Според проф. д-р Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в УМБАЛСМ "Пирогов", всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит, определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS).  Тези критерии включват: 
честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година); 
две или повече сериозни инфекции на синусите за година; 
приложението на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект; 
прекарани две или повече пневмонии в рамките на година; 
забавено физическо развитие при новородени и малки деца; 
рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи; 
персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция; 
необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията; 
две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис; 
данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството. 
"За съжаление, у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите се нуждаят от имунологична консултация, но те нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог. Такъв е пътят, определен от НЗОК. В специализираните имунологични лаборатории на университетските болници пациентите могат и директно да се изследват, но ако нямат направление от специалист – трябва да заплатят."
Проф. Мартинова споделя също, че редът е сложен и дори парадоксален, защото според нея - клиничните имунолози са хората, които трябва да преглеждат, изследват и назначават лечение на пациента, но в действителност - те не могат да извършват тази дейност, тъй като не работят директно със Здравната каса. "Поради дългата процедура пациентите често се отказват да извървят пътя докрай. Обикновено идват при нас по препоръка на свои близки… Най-често специалисти по УНГ болести търсят нашата консултация и изпращат деца. Колегите от другите специалности го правят много рядко."
Седмицата на имунодефицитните състояния в "Пирогов" ще започне на 24 април 2017 г.и ще продължи до петък, 28 април включително. В рамките на кампанията, безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н. координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. – началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).
Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване по телефона. 
Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия). Кампанията не включва провеждане на имунологични изследвания, които при необходимост се заплащат допълнително.
 
2017-04-18

Седмица на имунологията в Пирогов

В периода 24 - 28 април 2017 г, екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. 
Денят на имунологията се определя като една от малкото международни дати на здравна тематика, който не е посветен на „борбата срещу“ конкретно заболяване, а на утвърждаване на съвременната имунология като наука и на дейностите по запазване, стимулиране и контрол на защитните сили на организма. 
Тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.
Както е известно, имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми (вирусни, бактериални, гъбични) в организма на човека. Тя е отговорна и за изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Тези промени в имунната система са причина за първични (вродени) или вторични (придобити) имунодефицити, а също и за свръхчувствителност от бърз или от забавен тип, изразена най-често с алергични прояви. 
Според проф. д-р Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в УМБАЛСМ "Пирогов", всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит, определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS).  Тези критерии включват: 
честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година); 
две или повече сериозни инфекции на синусите за година; 
приложението на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект; 
прекарани две или повече пневмонии в рамките на година; 
забавено физическо развитие при новородени и малки деца; 
рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи; 
персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция; 
необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията; 
две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис; 
данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството. 
"За съжаление, у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите се нуждаят от имунологична консултация, но те нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог. Такъв е пътят, определен от НЗОК. В специализираните имунологични лаборатории на университетските болници пациентите могат и директно да се изследват, но ако нямат направление от специалист – трябва да заплатят."
Проф. Мартинова споделя също, че редът е сложен и дори парадоксален, защото според нея - клиничните имунолози са хората, които трябва да преглеждат, изследват и назначават лечение на пациента, но в действителност - те не могат да извършват тази дейност, тъй като не работят директно със Здравната каса. "Поради дългата процедура пациентите често се отказват да извървят пътя докрай. Обикновено идват при нас по препоръка на свои близки… Най-често специалисти по УНГ болести търсят нашата консултация и изпращат деца. Колегите от другите специалности го правят много рядко."
Седмицата на имунодефицитните състояния в "Пирогов" ще започне на 24 април 2017 г.и ще продължи до петък, 28 април включително. В рамките на кампанията, безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н. координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. – началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).
Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване на тел. 02/91 54 311. 
Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия).
Кампанията не включва провеждане на имунологични изследвания, които при необходимост се заплащат допълнително.