Бърза помощ

Архив на съобщенията от Пресцентъра

2017-01-12

Оперираха детето от Бургас след разширен консилиум на топ лекаритете на "Пирогов"

В "Пирогов" беше свикан разширен консилиум, заради 5-годишното дете от Бургас, което вчера беше преведено в университетската болница по спешност със самолет. В разширения консилиум взеха участие топ лекари (детски хирурзи, гнойно-септични хирурзи, детски реаниматори, съдови хирурзи, имунолози, микробиолози и др.) от спешната болница, които подробно обсъдиха състоянието на малкият пациент. Те решиха, че предвид тежкото състояние, в което се намира кракът на детето е най-добре да бъдат извършени серия от хирургични намеси, за да се овладее тежката инфекция.
Екипът на детския хирург д-р Стоилов вече извърши първата хирургична ревизия за засегнатия крак. По време на нея лекарите извършиха инцизия на подбедрицата и бедрото, за да овладеят инфекцията на кожата, подкожието, фасцията и мускулите.
Предвид ниския имунитет и сериозният възпалителен процес и в следващите дни предстоят оперативни намеси. 
2017-01-12

Детето с варицелата е стабилно, кракът му продължава да е в тежко състояние

5-годишното момченце, което беше преведено от Бургас в "Пирогов" вчера, е в стабилно общо състояние.Неговите основни жизнени функции са стабилни, а през нощта детето е било спокойно. Засегнатият от варицелата крайник е в тежко състояние. Днес екип от водещи специалисти ще го прегледа и изследва отново и ще прецени как да продължи лечението на детето. То остава под активно 24 часово наблюдение в Клиниката по детска реанимация на университетската спешна болница "Пирогов".

2017-01-11

5 г. момченце вече е в "Пирогов", в реанимацията го лекуват със силни антибиотици

5-годишното момченце от Бургас, за което министър-председателят Бойко Борисов изпрати самолет, за да бъде преведено в "Пирогов", вече е в спешната университетска болницата. 
Детето има варицела, в резултат на която имунитетът му се срива и получава оток на целия ляв едолен крайник. Заради това се стига до сепсис.
Момченцето ще бъде лекувано в Клиниката по детска реанимация на "Пирогов", където започва мощно антибиотично лечение. Детето ще бъде поставено под активно 24-часово лекарско наблюдение и ако се наложи, може да се стигне до оперативно лечение.
2017-01-06

Снегът и студът пратиха 40 в травматологията само за 12 часа

40 пострадали, заради лошите метеорологични условия, потърсиха помощ в спешния травматологичен кабинет само за последните 12 часа. Снощи от 8 вечерта до 8 часа тази сутрин дежурният екип на Първа травматологична клиника е преглеждал основно хора в активна възраст (между 18 и 50-60 години). Най-често пострадалите са идвали заради фрактури и контузии в областта на китката, рамото и глезена.
Лекарите напомнят, че е добре хората да ограничат излизането навън, а когато това се налага обувките задължително да са стабилни и хората, особено по-възрастните, да ползват помощни средства за по-стабилно придвижване.
 Ако хората пострадат е добре веднага да потърсят специализирана медицинска помощ, а не да прибягват до самолечение.