Бърза помощ

Начало / Пресцентър / Новини и актуални събития

Архив: Новини и актуални събития

2017-05-09

Испански специалисти обучават български лекари за координатори по донорство

От днес  до 11 май т.г., в хотел „Силвър”, бул . „Симеоновско шосе”,  водещи испански специалисти в областта на донорските ситуации обучават българските и латвийските си колеги в рамките на проекта „Seeding live” . Испанският  екип пристигна у нас за обучителната част от проекта -„Face to face”.  По време на нея, 3 поредни дни трима водещи специалисти в областта на  донорството провеждат симулационни обучения,  разглеждат клинични случаи и и изнасят  семинарни занятия пред медици от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА и най-големите болници в България и Латвия. Това са Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага. След този етап и положени изпити, нашите специалисти получават сертификат за следдипломно обучение в областта на донорството и трансплантациите, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство.
Проектът “Seeding live” е насочен към здравните специалисти, лекари реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. Чрез този проект испанският световно признат и водещ опит областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи бива пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта се установят добри практики, съответстващи европейските директиви. 
Проектът се осъществява по Европейската програма „Еразъм+”, а негов координатор е УМБАЛСМ  „Н. И. Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, Университет на Барселона, Испания, Институт за донорство и трансплантация, Испания , Университетска клинична болница Паулс Страдинс, Латвия. 
 
Колеги,
 
Днес,  от 14 до 18 часа, и утре, 10 май между 9 и 14 часа симулационните  модули се провеждат в х-л „Силвър”, бул. „Симеоновско шосе”.
 
За  интервюта с лекторите и обучителите  се обърнете към г-жа Радостина Гетова - 0884261877. 
 
2017-05-05

Испански специалисти в областта на донорството обучават български медици

От 9 до 11 май т.г., в  хотел „Силвър“, бул Симеоновско шосе No. 6, 1700 София, водещи испански специалисти в областта на донорските ситуации обучават българските и латвийските си колеги в рамките на проекта „Seeding life” . 
Испанският  екип пристига у нас за обучителната част от проекта -„Face to face”.  По време на нея 3 поредни дни трима водещи специалисти в областта на донорството ще провеждат ролеви обучения, симулации, ще разглеждат клинични случаи и и ще изнесат семинарни занятия на медици от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА и най-големи болници в България и Латвия. Това са Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага. След този етап и положени изпити, нашите специалисти ще получат сертификат за следдипломно обучение в областта на донорството и трансплантациите, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство. 
Проектът “Seeding life” е насочен към здравните специалисти: лекари-реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в България и Латвия. Чрез този проект испанският световно признат и водещ опит в областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта ще се установят добри практики, съответстващи на европейските директиви. Това ще стане като в рамките на обучението лекарите от България и Латвия ще се научат да преподават на лекари как най-адекватно да реагират при възникване на донорска ситуация. След това те ще приложат наученото и ще проведат обучителни семинари на свои колеги от България и Латвия. Предвидено е специалистите, които ще бъдат обучени у нас и в Латвия да са общо 375. 
Проектът се осъществява по Европейската програма „Еразъм+”, а негов координатор е УМБАЛСМ  „Н. И. Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, Университет на Барселона, Испания, Институт за донорство и трансплантация, Испания , Университетска клинична болница Паулс Страдинс, Латвия. 
Кои са обучителите?
Д-р Хавиер Агирресабалага е хирург. От 1997 година е член на екипите за трансплантация на панкреас. Участвал е в над 100 трансплантационни ситуации в Университетската болница „Ла Коруня”. Д-р Агирресабалага е образователен координатор в същата болница. 
Д-р Анхел Руис завършва Университета в Барселона през 1999 г. Той работи в отдела за дарение и координация за трансплантации в болница Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). От  1999 г. до сега той е  координатор на отдела. Между  2004 г. - 2008 г. е координатор от страна на Европейския съвет по хирургия, в качеството на специалист към Американската асоциация на тъканните банки от 2004 г. е координатор на програмата DCD в Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). 
 
Д-р Висенте Торрегроса работи в звеното по нефрология и бъбречна трансплантация на  Hospital Clínic de Barcelona  (HCB ) от 1991 г. В периода 2002-2006 г. д-р Торрегроса е основател и президент на испанската Фондация за болестта на Фабри. Носител е на множетво престижни награди в областта на трансплантациите. 
 
Колеги,
 
Обучението стартира на 9 май 2017 година в 9 часа и продължава до 17.30 часа на 11 май. На 9 май е от 14 до 18 часа, а на 10 май симулационните  модули ще се проведат между 9 и 14 часа.
 
За предварителни интервюта с лекторите и обучителите, да се обърнат предварително към г-жа Радостина Гетова - 0884261877. 
 
 
2017-04-24

Седмица на имунологията стартира при силен интерес

От днес екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” преглежда и консултира безплатно хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. 
Седмицата на имунодефицитните състояния в "Пирогов" ще започне на 24 април 2017 г.и ще продължи до петък, 28 април включително. В рамките на кампанията, безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н. координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. – началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).
Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване по телефона. 
Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия).
2017-04-19

По Великден в "Пирогов" - деца дариха деца

Като жест на благодарност към екипа на Отделението по детска гръдна хирургия, Университетската болница по Спешна медицина "Пирогов" се сдоби с набор от съвременни хирургични инструменти на стойност 15 000 лв. Инструментариумът, произведен от концерна Brown е предназначен за специфични операции при новородени и кърмачета. 
Според  доц. Христо Шивачев - шеф на клиниката по детска хирургия в "Пирогов", новата придобивка ще бъде от полза за лечението на повече от 500 деца с вродени гръдни и коремни аномалии годишно. Той изказа благодарност към учениците от училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян. „Искам да благодаря на тези прекрасни деца и техните родители и учители. Поклон пред всички тях, пред Добротата! Благодаря!” . 
 
Според директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов инициативата е прекрасна. „Няма да спреме да се бориме да подобряваме състоянието на болницата”, посочи проф. Балтов и разкри, че обмисля да се създаде болнично настоятелство, което да се занимава  с даренията. За пример може да се вземат големите болници в Америка и Европа, където е практика да има подобни настоятелства, които дават възможност болниците да се осъвременяват без да разчитат само на държавата. 
Сумата за закупуване на прецизните хирургични инструменти е събрана от продажба на близо 6 000 мартеници, изработени от благодарните малчугани от училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян . Производството на мартениците е отнело около 3 месеца на малките ученици. Към събраната от продажбите сума, благодарен  баща от София е добавил собствени средства. Фирмата за медицински изделия „Браун”, чиито инструментариум даряват децата, прави сериозна отстъпка от цената. 
 
Същия ден, по инициатива на пироговската секция на КТ "Подкрепа"- децата, които посрещат великденските празници в лечебното заведение, получиха сърдечните усмивки и пожелания за бързо оздравяване от малки моми в народни носии. По думите на секретаря на синдикалната секция на "Подкрепа"  Таня Николич, медицинска сестра в "Пирогов" - всяка година около 70 деца от детските клиники на най-голямата спешна болница в страната получават  традиционните великденски яйца и козунаци. 
2017-04-19

Над 1500 потърсиха помощ по Великден

Над 1500 потърсиха помощ в Спешното отделение на „Пирогов” от началото на почивните дни по Великден, а 178 се е наложило да останат за лечение в университетската болница, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов.  „Остава трайна тенденцията да има неосигурени пациенти - за миналата година те са 8700 случая, без, обаче, да са приети за лечение в болницата.”.  Според директора на спешната болница 4 пострадали в следствие на ПТП-та са настанени в Централна реанимация и Неврохирургична реанимация. Те са с опасност за живота и екипите полагат усилия за да спасят живота им. Момиче на 14 години е в Детска реанимация, заради височинна травма. Тази година в „Токсикологията” на болницата няма деца, които да са препили, а лицата, които са потърсили помощ в спешния токсикологичен кабинет са 20.  
През спешното на специализирания детски комплекс са преминали 350 деца, съобщи координаторът на звеното доц. Христо Шивачев. 
Проф. Асен Балтов изрази надежда, че ремонтът който тече в детските клиники ще приключи в срок до 15 септември 2017 година и те ще заработят в нормален ритъм. 
2017-04-19

Седмица на имунологията в Пирогов от 24 до 28 април 2017 година

В периода 24 - 28 април 2017 г, екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. 
Седмицата на имунодефицитните състояния в "Пирогов" ще започне на 24 април 2017 г.и ще продължи до петък, 28 април включително. В рамките на кампанията, безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова, д.м.н. координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. – началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).
Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване на тел. 02/91 54 311. 
Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия).
 
2017-04-10

Кога за последно си спасявал живот?

Пироговци се присъединяват към системните усилия на Националния център по трансфузионна хематология за обезпечаване с кръв и кръвни продукти на лечебните заведения, намиращи се на територията на София и Западна България.
 
Най-голямата спешна болница у нас организира на 11 и 12 април 2017 г. поредна кампания за безвъзмезно и доброволно кръводаряване.

През двата поредни дни от кампанията, мобилните екипи на Центъра по трансфузионна хематология ще работят от 10 до 14 ч. в рапотната зала "Травматология", която се намира на втория етаж в основната сграда на УМБАЛСМ "Пирогов" - ул. "Тотлебен" № 21.

Традиционно, в кампанията участват членове на персонала на "Пирогов", близки и познати на лежащо болните, както и външни посетители - живеещи и работещи в близост до лечебното заведение.

2017-04-07

Уважаеми колеги,

 
 
С уважение и респект поднасям моите най-сърдечни поздравления по повод
 
7 април - Световния ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти.
 
 
 
Днес цялото общество изказва своята признателност към нашия труд и уважение към нашата мисия да съхраняваме живота и здравето на хората.
 
Медицинските професии са различни от всички останали, защото са посветени на съхраняването на здравето. Тя изисква от всички ни постоянни усилия за усъвършенстване и готовност за решения и действия в реално време, когато дори секундите са от значение. 
 
Затова на този празничен ден ви пожелавам да бъдете най-вече здрави и все така неуморни в грижите за себе си и за здравето на хората. Нека увереността и силата не ви напуска никога, за да продължавате напред в нелеката битка за Живота!
Пожелавам на вас и на вашите семейства здраве, сили и щастие!
 
 
Честит празник и наздраве!
 
 
 
Проф. д-р Асен Балтов
 
Временно изпълняващ длъжността
 
Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов"
 
 
 
София, 7 април 2017 г. 
2017-04-07

Край на пръстовите отпечатъци в болниците

Навръх Световния ден на здравето и професионалния празник на медиците, с публикацията в Държавен вестник (брой: 29, от дата 7.4.2017 г.) окончателни влеза в сила решението на Върховния административен съд съгласно което, в болниците няма да се изисква идентифициране с пръстов отпечатък, а системата се връща към предишния начин на регистрация на пациентите с лична карта.

2017-04-05

Дари лев със SMS на 17777 с текст DMS PIROGOV

Дари лев със SMS на 17777 с текст DMS PIROGOV и Фондация „Америка за България“ ще го удвои!
С този апел Фондация „Америка за България“ обяви разрастването на инициативата „Малките герои“ за преобразяване на детския корпус на „Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Зад инициативата на Фондацията застава Григор Димитров – един голям герой в подкрепа на "Малките герои".
Всеки, който иска да стане част от тази социално значима за обществото кауза може да се включи със SMS с текст DMS PIROGOV на 17777 за всички мобилни оператори. Целта е DMS кампанията да набере 100 000 лева, към които „Америка за България“ ще добави още 100 000 лева.
 „Пирогов“ е от национално значение за всички българи и ние вярваме, че всички трябва да имат възможност да бъдат герои за „Малките герои“ каза г-жа Нанси Шилър, Президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“.
„Радвам се да видя как проектът „Малките герои“ се разраства и привлича все повече приятели и партньори“ каза по повод новия етап на инициативата посланика на САЩ в България г-н Ерик Рубин. „Горд съм, че инициативата е пример за обединяване на усилията на социално отговорни фирми и медии, както и включването на цялото общественост.“
"Това, което се случва е изключително важно и изключително хубаво за Пирогов“ сподели изпълнителният директор на УМБАЛ „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод старта на втория етап от инициативата „Малките герои“. „От страна на болницата мога да кажа, че продължаваме ремонтите на детския корпус, които вървят в срок като се надявам да те да продължат така и занапред. В момента приключва обществена поръчка за закупуване на съответната медицинска апаратура и медицинско оборудване за новите клиники, в които вече са извършени ремонтите. Надяваме се, че до 15 юни ще успеем да приключим ремонтните дейности във всички останали отделения и клиники в детския корпус. Те ще бъдат оборудвани с новата техника и помощни средства, така че ще остане само естетическото оформление на сградата и съответните клиники и отделения - което ще бъде извършено от Фондация "Америка за България" каза още проф. Балтов.
 „Малките герои“ ще продължат текущата реконструкция на детските отделения в болницата, която е финансирана от Министерството на здравеопазването. Интериорното преобразяване ще се осъществи чрез добавяне на модерни, цветни и образователни компоненти и ще се финансира чрез допълнителни средства, предоставени от фондацията и партньорите на инициативата.
За общата визуална концепция на интериорния дизайн на детското отделение се погрижи архитектът на Музейко Лий Сколник, чието архитектурно бюро LHSA+DP e създало над 60 детски центъра в цял свят. В момента екипът на Сколник е ангажиран и с изграждането на детска болница в Ню Йорк.
2017-04-05

Още за "Малките герои" на Пирогов

Всеки, който иска да стане част от социално значимата кампания "Малките герои" на Пирогов може да се включи в нея по един от трите начина:
- със SMS с текст DMS PIROGOV на 17777 за всички мобилни оператори;
- през онлайн системата за разплащания www.ePay.bg;
- чрез дарителската сметка на кампанията в банка ОББ.
 
Дарение може да направите тук:

 

 

2017-03-13

Директорът на "Пирогов" представи новото ръководство пред Медицинския съвет на "Пирогов"

Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов представи новия ръководен състав пред Медицинския съвет на университетската спешна болницата. 
На заседанието присъстваха Председателят и всички членове на МС. 
Пред тях проф. Балтов представи най-напред новия Съвет на директорите. Негов председател е д-р Емил Доросиев, а зам.-преседател д-р Людмил Джунков. Членовете са 3 – проф. Асен Балтов, адв. Илиян Кършев и г-жа Живка Савова.
Новият Съвет на директорите гласува промени в част от ръководството. След тях проф. Асен Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД. Заместник – изпълнителен директор по лечебните дейности вече е проф. Д-р Николай Габровски, д.м.н., доц. Д-р Олег Чолаков продължава да бъде заместник-изпълнителен директор по учебната дейност, поста си запазва и досегашният заместник-изпълнителен директор по административната дейност д-р Галина Тодорова, като ръководеното от нея звено е преформулирано на Дирекция „ Административна дейност” .  Функциите на заместник изпълнителен директор по икономическата дейност вече са част от Дирекция „Икономическа дейност” и тях поема г-н Атанас Пемов.
Двете дъщерни дружества Медицинският център „Пирогов” и „Служба по трудова медицина” ще имат контрольор, който да следи дейността им. 
2017-03-13

Малтийският орден дари специални болнични легла на "Пирогов"

Н.Пр. Камило Дзуколи - посланик на Малтийския орден в София се срещна с директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов и дари 8 болнични легла , на най-голямата университетска спешна болница. 
 
Посланик Камило Дзуколи (Camillo Zuccoli) навършва 10 години от назначаването му за посланик в София през месец Април т.г. През това време има възможността да се запознае отлично работата и професионалния опит на специалистите и ръководството на болницата "Пирогов" Предвид отличната работа при изключителен интензитет, със задоволство и уважение, след предварителни разговори с директора на болницата проф. Балтов и доц. Олег Чолаков, х. пр. Дзуколи предоставя тези специални легла с надежда този скромен принос да облекчи не само работата на специалистите, но и на изпадналите в нужда - болните.
 
Леглата са специализирани за нуждите на спешната помощ, за превоз на пациенти.
Идват от Швейцария от частна клиника (втора употреба, но използвани малко и много добре поддържани).
Предоставени са на посолството на Суверенния Малтийския орден в България от г-н Гуидо Щокли (Guido Stockli), директор Малтийския орден в Швейцария.
Според г-н Щокли, цената на едно подобно специализирано легло, дои втора употреба е 8000 швейцарски франка.
 
 
Мисията на Малтийския орден от повече от 900 години следва девиза: "Защита на вярата и грижа за болните". Дарението всъщност е в името на нашите Господари болните...
 
Други 8 бр. ще бъдат предоставени на болници специализирани в спешната медицинска помощ в страната.
 
Съгласно договор за хуманитарно сътрудничество подписан и ратифициран от българския парламент през 2006 г, даренията се съгласуват с Министерството на здравеопазването и останалата част от дарението ще бъде разпределена след съгласуване.
Освен леглата дарението включва и болнични шкафчета, стерилизатори и друго помощно оборудване.
 
2016-09-17

Договор с "Инвестор.БГ" ЕАД

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД има сключен  договор с електронна медия „Инвестор. БГ” АД за  проспектите при публично предлагане и  допускане до търговия на регулиран пазар на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа и в качеството на дружество, попадащо в обхвата на разпоредбите на §1д от ДР на ЗППЦК. 
 

 

2016-06-28

Профилактика телефонна централа 29.06.2016

          Във връзка с извършване на сервизни дейности по телефонната централа на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Ви уведомяваме, че за периода 29.06.2016 в интервала от 10:00ч. до 16:00 часа  обявените за контакт телефони : 

                                           Няма да Работят                                                Осигурени телефони за връзка  

Телефонна централа  : + 359 2 9154 411; 02 952 11 61                               + 359 882 480 327

Информация                : + 359 2 9154 411; 02 9154 213                              

Регистратура възрастни :    +359 2 9154 213

Регистратура деца             : +359 2 9154 558                                                + 359 882 000 720 

2015-09-01

Платени курсове за медици обявява университетската спешна болница "Пирогов"

През 2015 година Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Мецидицна "Н. И. Пирогов" обявява свободни места за платен курс за лекари от различни специалности. Обучителните модули стартират през есента на 2015 година. Лектори са водещи пироговски специалисти.Записването се осъществява в учебния отдел на университетската болница. За повече подробности, моля посетете: http://www.pirogov.eu/medic/postgraduate.php

2015-08-12

Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от Пирогов извършиха II етап на операцията на Сияна

           Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от „Пирогов” извършиха втория етап на операцията на малката Сияна. Миналото лято двамата пироговски лекари на направиха уникалната за Югоизточна Европа операция на детето, което има Синдром на „Поланд”. Тогава в България за първия етап на интервенцията пристигна специално проф. Ралф Щукер.  Тримата лекари поставиха специалната конструкция „растящи ребра”, която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Заради растежа на детето се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.
            Шефовете на детската хирургия и детската травматология в „Пирогов” извършиха в началото на тази седмица втория етап на оперативната намеса с  т.нар. система „растящи ребра” (система„VEPTR” ). Пироговските корифеи повдигна конструкцията с едно ниво, тъй като детето вече е порастнало и е необходимо да се извърши тази корекция. Операцията е успешна, а само няколко часа след нея момиченцето вече разхожда из болничния коридор и стаята си любимата си играчка кукла в бебешка количка, разказва щастливо усмихната майката на Сияна. Вчера детето навърши 2 годинки посрещна рождения си ден след успешната операция.  
           Припомням, че през 2014 г. родителите довеждат 6-месечното си бебе в „Пирогов”. В болницата лекарите констатират, че детето страда от  ” Синдром на Поланд”.  Рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош (при общо 12 ребра), има аплазия (липса на развитие) на млечната жлеза, на  гръдната мускулатура и на ребрата.На 13 август 2014 г. заедно с проф. Щукер бебе извършена 5-та такава  операция в света. Тогава Фондът за лечение на деца пое системата „ВЕПТЕР”, а проф. Щукер сподели опита си с медиците от "Пирогов" благодарение на фирмата производител на титаниевата стабилизация - "Ортосинтез" и "Johnson&Johnson".  Операцията беше наблюдавана на живо от лекари от „Пирогов”, други болници в София и страната, с изключително качество на картината.  
За тази операция не се наложи да идва проф. Щукер, а консумативите (нови нитове и защитни пластини, както и инструментариумът, който е необходим за операцията) пое отново Фондът за лечение на деца.
 
 

2015-01-01

210 000 потърсиха помощ в Пирогов, 15% са неосигурени

Лекуваните в "Пирогов" през 2014 година са близо 45 500, като от тях децата са 8550. Университетската спешна болница е предпочетена от почти 15 000 граждани от провинцията . Има завишение на процента на тежките случаи, приети за лечение в спешната болница през 2014-та. Те са с 1500 повече, спрямо предходната 2013 г. Около 10% от хоспитализираните са неосигурени. Част от тях са се осигурили, докато са били в леченото заведение, но част от тях не са и лечението им, което възлиза на 270 000 лв., остава за сметка на болницата.

2013-11-25

ПОВТОРНА ПОКАНА за комплексно банково обслужване на УМБАЛСМ "Пирогов"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" ЕАД на основание чл. 13б, ал. 1 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търгосвките дружества с държавно участие в капитала във връзка с необходимостта от подновяване на договора за предоставяне на финансови услуги

ОТПРАВЯ НАСТОЯЩАТА ПОВТОРНА ПОКАНА

До всички заинтересовани институции да предоставят оферта за комплексно банково обслужване на Универститетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" ЕАД за срок от 1 (една) календарна година...

 

Комплект документи

ПОВТОРНА ПОКАНА за комплексно банково обслужване - изтегляне на документа

Изисквания и указания към участниците - изтегляне на документа

Аднинистративни сведения за участника - изтегляне на документа

Форма за техническо предложение - изтегляне на документа

Форма за ценово предложение - изтегляне на документа

2013-10-03

Покана за откриване на проект по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Уважаеми госпожи и господа,

 

 

Най- учтиво Ви каним да присъствате на първата пресконференция за откриване на проекта на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ”с наименование „Усъвършенстване на организацията на труда и инвестиции в безопасност и здраве при работа”  по  схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-2.3.03– „Безопасен труд” на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” .  Тя ще се проведе на 04.10.2013 г. от 14.00 ч. в сградата на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ” в рапортна зала етаж 5. 

.

 

 

 

 

С уважение :

Ръководител  проект

проф. Сн.Грозданова

2013-09-17

ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА

 

УМБАЛСМ „ПИРОГОВ” ЕАД
Българското Дружество по Спешна Медицина
Катедра по Спешна Медицина - Медицински Университет София
Съюз на Научните Медицински Дружества

 

Критични състояния в доболничната и болничната Спешна медицина

 

София, хотел Хилтън, 22-24.11.2013 г.

 

Уважаеми дами и господа, скъпи колеги и делегати,
За мен е огромна чест да Ви поканя за участие в първия Национален конгрес по Спешна медицина, който ще се проведе от 22 до 24 ноември 2013 г. в гр. София.

Конгресът се организира от Българското дружество по Спешна Медицина със съдействието на Катедрата по Спешна Медицина към Медицински Университет – София, УМБАЛСМ „ПИРОГОВ” ЕАД и Съюза на Научните Медицински Дружества.

От името на Организационния и Научния комитет Ви приканвам за активно участие в това основополагащо по рода си научно събитие в областта на една сравнително нова за страната, но уникална по рода си медицинска специалност.

Медицината в световен мащаб се дели на два големи подраздела - Спешна медицина и всичко останало. Това твърдение е неоспоримо и не подлежи на съмнение, което още повече ни кара да се отнесем с подобаващо уважение и отговорност към подобни първи за страната научни прояви. Основна тема на конгреса ще бъде: Критични състояния в доболничната и болничната Спешна медицина. Искрено се надявам, че активното участие в първия Национален конгрес по Спешна медицина ще обогати научните познания на делегатите относно диагностиката и поведението при спешни състояния в областите: доболнична спешна медицина – организация, логистика, диагностика и транспорт, спешна гръдна и коремна хирургия, спешна травматология, спешна педиатрия, спешна невротравматология и неврология, спешна детска хирургия и детска травматология, спешна кардиология, токсикология, термична травма, спешна образна диагностика и здравни грижи в областта на спешната медицина.

Информацията за тези области от Спешната медицина ще бъде поднесена и представена в серия от пленарни доклади, научни съобщения и симпозиуми. Предвижда се изработване на консенсус след дискусия на кръгла маса по основната тема. Конгресът ще се проведе с любезното съдействие и спонсорство на водещи компании в медицинската индустрия с възможност за представяне на съвременни изделия и лекарствени продукти, приложими в областта на Спешната медицина.

Нека всички заедно превърнем това ново начало в една вълнуваща традиция с мисъл за бъдещето, подкрепена с достатъчно ентусиазъм и научна обосновка. Пожелавам на всички успешно и ползотворно участие в първия Национален конгрес по Спешна медицина.

Искрено Ваш,
Доц. д-р Стоян Миланов, д.м.
Председател на Българско дружество по Спешна Медицина

 

Оганизационен комитет:
Почетни председатели:

 • Проф. д-р Милан Миланов
 • Проф. д-р Димитър Раденовски

Председател:

 • Доц. д-р Стоян Миланов

Членове:

 • Доц. д-р Олег Чолаков
 • Доц. д-р Теодор Атанасов
 • Д-р Десислав Врачански
 • Д-р Георги Георгиев
 • Д-р Александра Димова
 • Д-р Максим Гайдев
 • Д-р Стоян Сопотенски

Научен комитет:
Председател:

 • Проф. д-р Огнян Хаджийски
 • Доц. д-р Юлий Ванев

Членове:

 • Проф. д-р Александър Червеняков
 • Проф. д-р Емил Таков
 • Проф. д-р Асен Гудев
 • Проф. д-р Андрей Йотов
 • Проф. д-р Николай Петров
 • Проф. д-р Фани Мартинова
 • Проф. д-р Росен Дребов
 • Проф. д-р Евгений Белоконски
 • Проф. д-р Бойко Коруков
 • Доц. д-р Диян Енчев
 • Доц. д-р Николай Габровски
 • Доц. д-р Асен Балтов
 • Доц. д-р Мария Миланова
 • Доц. д-р Николай Младенов
 • Доц. д-р Венцислав Мутафчийски
 • Доц. д-р Маргарита Гешева

Основни теми:

Общомедицински, социални, деонтологични и икономически аспекти на Спешната медицина.

Доболнична Спешна медицина – организация, логистика, диагностика, транспорт.

Спешни и критични състояния във висцералната и торакалната хирургия.

Спешни и критични състояния в съдовата хирургия, урологията, гинекологията.

Спешни и критични състояния в ортопедията и травматологията.

Спешни и критични състояния в областта на детската хирургия и детската травматология.

Травма – доболнично и болнично поведение, алгоритми на поведение.

Термична травма.

Токсикология.

Спешна образна диагностика.

Кардиопулмонална и церебрална ресусцитация.

Спешни и критични състояния в кардиологията и кардиохирургията.

Спешни и критични състояния в пулмологията и алергологията

Спешна и интервенционална гастроентерология

Спешни и критични състояния в неврологията, неврохирургията, оториноларингологията и офталмологията.

Сестрински грижи и роля на професионалистите по здравни грижи в областта на Спешната медицина.

 

Обща информация
Време: 22-24. 11. 2013 г.
Място на провеждане: хотел Хилтън, София
Език: български
E-mail: congres_bulsem@pirogov.bg; congres_bulsem@abv.bg
Такса за участие:
- Членове на БДСМ -  без такса
- Нечленове на БДСМ - 50.00 лв (предварителна регистрация) или 70.00 лв (регистрация на място)
- Студенти - 10.00 лв

Банкова сметка:
Българско дружество по Спешна медицина
IBAN – BG89FINV91501215963170
FINVBGSF

Моля потвърдете заплатената от Вас такса за участие с копие от банковия документ на посочените електронни адреси.

2013-09-08

Увеличение на неосигурените, лекувани в "Пирогов" през 2013 г., спрямо 2012 г.

    2 пъти са се увеличили неосигурените пациенти, които са лекувани в „Пирогов” за първите 8 месеца на годината, спрямо предходната 2012-та, съобщи зам.-директорът по научната дейност и координатор на Спешния авангарден комплекс доц. д-р Олег Чолаков. През 2012 година в периода 1 януари – 31 август помощ в болницата са потърсили 150 000 лица, от които 31 000 са приети за лечение, а 225 са били неосигурените. За същия период, но през 2013-та преминалите през болницата са 165 000, от които 30 000 са приети за лечение. Неосигурените обаче са 484 лица.
При съпоставянето на летния приод 2012- 2013 година, данните сочат, че:
-  през миналага година преминалите амбулаторни са близо 60 000, от които постъпилите в болницата са над 11 000, а неосигурените, за които болницата се е погрижила са 86.
- през настоящата година при 55 000 преминали, приетите са 11 000, а  неосигурените 176.
На какво се дължи увеличеният брой на неосигурени лица, особено през последните 3 месеца, доц. Чолаков не се ангажира да коментира.

По отношение на двата почивни дни,  6-ти и 7-ми септември, зам.-директорът на спешната болница съобщи, че преминалите са  1200, от които около 160 са приети за лечение, а неосигурените лица са били 3.
Тази година за същите два дни потърсилите помощ в „Пирогов” са същия брой- около 1200, от тях са приети 160, но броят на  неосигурените е 17.
Едни от най-честите поводи за да потърсят помою в болницата се оказават ужилванията от оси и пчели. За двата дни (6 и 7 септември 2013 г.) случаите на ужилване от насекоми са над 20, а близо половината от тях са оставени за лечение, което се налага заради усложнения.
Алкохолните отравяния са 2 – момче на 15 години и жена на 39 се лекуват в Клиника „Токсикология”.
Има и няколко случая на домашно насилие. 2 жени са настанени в болницата, след като едната е бита от съпруга й, а другата от приятеля й. И двете са в стабилно състояние. Едната в настанена в Клиниката по неврохирургия, а другата в Травматологията.
Майка и син пострадали при ПТП също са настанени в болницата със счупвания на горните крайници.     

2013-02-21

ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО

 

ДО:    ГРАЖДАНИТЕ НА Р БЪЛГАРИЯ

           ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ

           СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

           КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД

           ОМБУДСМАНА НА Р БЪЛГАРИЯ

           НАРОДНО СЪБРАНИЕ

           ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

           МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

           МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

           НЗОК

           БЛС

           ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

           МЕДИИТЕ

 

О Т В О Р Е Н О   П Р О Т Е С Т Н О   П И С М О

от

РЪКОВОДСТВОТО, СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ, НАЧАЛНИК НА КЛИНИКИТЕ, МЕДИЦИНСКИ И

НЕМЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ НА УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И

СПЕШНА МЕДИЦИНА „Н. И. ПИРОГОВ"

 

Уважаеми дами и господа,

Налагането на лимит за извършване на основните медицински дейности на болница „Пирогов" е в противоречие с конституционното право на всеки гражданин на Република България за достъп до безотказна здравна помощ в избрано от самия него здравно заведение. За пореден път Университетската болница за спешна медицина „Н. И. Пирогов" се явява категорично в защита на интересите на българските пациенти и здравеопазването срещу безпрецедентния монополистки диктат и своеволия на НЗОК.

По сега определените правила за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ за 2013 година, приети с решение на Надзорния съвет N9 РД-НС-04-2/14.01.2013 година, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" на 20 февруари 2013 година трябваше да спре приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца. Въпреки безумните рестриктивни лимити, УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов" продължава да извършва и ще извършва дейността си по прием и лечение на пациентите безотказно и в пълен обем 24 часа в денонощието. Финансирането на тази дейност остава отговорност на държавата.

Абсурдно е единствената Университетска болница за спешна медицина в България да бъде ограничавана с обем на дейност при вменени от Закона задължения за безотказност на прием и лечение. Университетската болница за спешна медицина „Пирогов" е основен стълб на здравеопазването на страната и обект от стратегичското значение за националната сигурност на България, обявен с постановление на Министерския съвет № 181 от 20. 07. 2009 година.

Ако този безотговорен административен акт на ограничение на свободен избор и достъп на пациентите до спешна медицинска помощ стане факт, последствията за здравето на нацията и ситемата на здравеопазването ще бъдат следните:

 • Ограничения и невъзможност в диагностиката и лечението на спешно болни пациенти, особено деца, с нужда от високоспецализирани дейности, които могат да бъдат извършени единствено в УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов";
 • Възникване на конфликт между пациентите и медицинския персонал, поради невъзможност за прием и лечение след надхвърляне на определения наложен лимит от НЗОК;
 • 40% съкращение на персонал и фактическо поставяне на най-голямото здравно заведение в страната в унизително положение, с невъзможност да извършва своите функции и да покрива нуждите на спешния пациент;
 • Заличване на болницата от Националната здравна карта.

За запазване на нормалния обем на работа, определяме следните искания :

1. Незабавна оставка на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет.

 • Премахване на лимитите за обем и дейност на на УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов" за диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ в болницата;
 • Точни и ясни гаранции, че медицинската дейност извършвана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ще бъде заплатена в пълен обем, минимум запазвайки параметрите от 2012 година;
 • Остойностяване и реално заплащане на извършените разходи по диагностика и лечение на амбулаторните спешни пациенти;
 • Връщане на финансирането на тежко болните интензивни пациенти през Министареството на здравеопазването без рестрикции по отношение на обема и дейността.

2013-01-05

Специалисти по Детска ортопедия и УНГ от "Пирогов" преглеждат безплатно деца

Акцент на прегледите на специалиста от Клиниката по ортопедична травматология д-р Атанас Кацаров са гръбначните изкривявания и плоскостъпието. Екипът на шефа на УНГ отделението д-р Асен Меджидиев се фокусира върху случаите на усложненията от прекарани вирусни и простудни заболявания по време на зимния сезон.
Ето защо специалистите по УНГ и Детската Травматология от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” обединяват усилия и преглеждат безплатно деца и младежи днес от 9 до 16 часа.
За да бъде прегледано едно дете е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9154479.
Прегледите се извършат в ДКЦ „Пирогов”, който се намира до входа за Детското спешно.

 

 

2013-01-01

47 525 пациенти са приети в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през 2012 година

Близо 600 пациенти са преминали през спешните кабинети на "Пирогов" в празничната нощ, а 69 от тях са хоспитализирани. В "Токсикологията" са постъпили 4 младежи на възраст между 15 и 17 години с алкохолна интоксикация.
Празничната нощ не се е разминала без инциденти с пиротехнически средства. В резултат на бомбички са постъпили 7 пациенти.
Помощ в травматологичния кабинет са потърсили общо 108 лица.
47 525 е броят на пациентите, които са приети в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през 2012 година, като това не са окончателни данни, подчерта зам.-ръководителят на Секцията по хирургия в болницата доц. Олег Чолаков. Цифрите се отнасят за дните преди празниците. Още в началото на работната година трябва да станат ясни окончателните данни. За сравненение през предходната година приетите лица са 42 842. Доц. Чолаков подчерта,че е намалял броят на починалите пациенти. ПРез 2012 година той е 1208, а през 2011 г. - 1212.
Според доц. Олег Чолаков това показва, че се е повишило качеството на специалистите, които работят в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

 

 

2012-10-19

МЗ връчва грамоти на лекарите, които участваха при спасяването на пострадалите при атентата в Бургас

На Празника на българския лекар и Деня на свети Иван Рилски Чудотворец Министерството на здравеопазването награждава с грамоти лекарите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, които участваха в спасяването на пострадалите при атентата на летище „Сарафово”. Наградата се дава за проявен висок професионализъм. Отличията се връчват на анестезиолога д-р Христо Юруков, на началника на IV-та „Хирургия” Антони Филипов и на хирурга от д-р Десислав Врачански. Същото признание получават и д-р Лъчезар Захариев от II-ра „Травматология”, както и д-р Александър Петров.
На 25 юли т.г. на церемония в Министерския съвет за особени заслуги бяха отличени медиците, ангажирани в спасяването на израелските туристи след атентата на летище "Сарафово". Тогава те получиха почетни плакети от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

 

2012-10-08

Започва обучение по програма ПУЛСС-"Практически увод в лечението на спешните състояния"

В рамките на програмата за една година 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори на линейки ще изучват спецификите при оказването на първа помощ. Обучението им по програмата „ПУЛСС- Практически увод в лечението на спешните състояния” е финансирано с европейски средства. 
     Преподаватели са 42 от най-добрите лекари в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. По време на упражненията курсистите ще се обучават върху уникални за България манекени, управлявани от специална компютърна програма. Чрез нея преподавателите ще задават болестта от която страдат „пациентите”, а обучаващите се ще трябва да ги „излекуват” на базата на познанията си.  Всяка седмица ще стартира нов курс, а в края му лекарите, медицинските лица и шофьорите на линейки ще държат тест, чрез който да покажат какво са усвоили.Обучението се провежда в сградата на Клиниката по изгаряния на 2 етаж.